Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Det tredje bindet i den store fortellingen om kong Olav V av Tore Rem, omhandler først og fremst selve kongegjerningen, et ensomt virke der kongen mangler en dronning ved sin side. Det dreier seg om hoffets ritualer, om hverdagens rutiner, om en hektisk reisevirksomhet, om jubileum etter jubileum, om en mann som først strever med å følge i sin myteomspunnede fars fotspor, men som ender opp som en desidert suksess, en folkekjær folkekonge.Olav V. Ensom majestet er en historie om kontinuitet, om et Norge i vekst og framgang, men også om et kongelig liv preget av savn og ensomhet. Det handler om beslutninger som fattes alene, om utfordringer på det personlige plan, om regelrette handikap. Gjennom ulike dagbøker, en mengde personarkiver og et stort og hittil ukjent brevmateriale, kommer vi ikke minst nær den lille norske kongefamilien, deres britiske slektninger, vennekretsen og hoffet, som aldri før. Til sist i denne boka går forfatteren tett på en konges død, en død som utløser en landesorg uten like.]]>
Etter om lag 30 år som skrivende menneske samler Tore Rem sine utvalgte tekster. I tematikk spenner de fra Eva Bratholm til Jens Bjørneboe, fra ekshibisjonistiske forfattere til fraværende intellektuelle, fra universitetsliv til klima- og naturkrise, fra sjekketriks til Shakespeare, og fra de nære ting, som helse og uhelse, til demokratiet selv. For å nevne noe.Ikke minst handler det om kjærlighet til litteraturen og bøkene, om betydningen av kritikk og kunnskap og om hva som kan skje når historien tas i bruk og settes i spill. Her utfolder både forfatteren, kritikeren, kommentatoren og litteraturforskeren seg. Tekstene preges av engasjement, entusiasme, lærdom og formuleringsglede – samt, en sjelden gang, en dash ironi.]]>
Det tredje bindet i den store fortellingen om Olav V omhandler først og fremst selve kongegjerningen, et ensomt virke der kongen mangler en dronning ved sin side. Det dreier seg om hoffets ritualer, om hverdagens rutiner, om en hektisk reisevirksomhet, om jubileum etter jubileum, om en mann som først strever med å følge i sin myteomspunnede fars fotspor, men som ender opp som en desidert suksess, en folkekjær folkekonge.Olav V. Ensom majestet er en historie om kontinuitet, om et Norge i vekst og framgang, men også om et kongelig liv preget av savn og ensomhet. Det handler om beslutninger som fattes alene, om utfordringer på det personlige plan, om regelrette handikap. Gjennom ulike dagbøker, en mengde personarkiver og et stort og hittil ukjent brevmateriale, kommer vi ikke minst nær den lille norske kongefamilien, deres britiske slektninger, vennekretsen og hoffet, som aldri før. Til sist i denne boka går forfatteren tett på en konges død, en død som utløser en landesorg uten like.
Krigeren tar for seg årene 1940-1945. Etter å ha strevd med å finne seg til rette som kronprins, finner han endelig en rolle. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir et nærportrettet av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble. Leseren kastes inn i tyskernes angrep 9. april 1940. Deretter følger vi kronprins, konge og regjering under det to måneder lange felttoget. Dramatikken er stor, krigens kaos likeså. For Olav finner mesteparten av virksomheten gjennom krigen sted i England og ved de norske militæravdelingene i Skottland. Men han pendler også mellom London og Washington, der familien har funnet tilflukt, beskyttet av USAs president. Fortellingen om den norske kronprinsfamiliens krig inneholder hverdagsliv, militær og politisk innsats, kjærlighet, savn, sykdom og shopping, samt en smule komikk. Og ikke minst er kronprinsens krig en propagandakrig. Boka trekker på et uhyre rikt stoff av korrespondanse, dagbøker og erindringslitteratur, samt et stort og til dels ukjent visuelt materiale. Kronprinsen, kronprinsessen og kronprinsbarna står i sentrum i denne boka. Aldri har vi kommet tettere på dem og deres krigserfaring.
En kritikerrost biografi om en av de viktigste, mest myteomspunnete og mangfoldige forfatterskikkelsene i det tjuende århundrets Norge. En biografi om Jens Bjørneboe forteller historien om rikmannssønnens oppvekst i Kristiansand på 1920-tallet, et ungdomsopprør som ender i vanære, krigsår i eksil, en sensasjonell diktdebut og den store samfunnsdebatten rundt skoleromanen Jonas. Til sist kommer den sterke historien om Bjørneboes storhetstid og forfall på 1960- og 70-tallet.Rem tegner et nytt og fyldesgjørende bilde av Bjørneboes liv og virke.
KRITIKERPRISEN FOR BESTE SAKPROSABOK 2014.Lørdag 26. juni 1943 tok Adolf Hitler imot den verdensberømte norske forfatteren Knut Hamsun i sitt hovedkvarter Berghof. Ganske raskt utviklet dette møtet seg til en katastrofe. Samtidig som han insisterte på sin troskap mot Føreren, talte Hamsun ham midt imot. Det endte med at en svært irritert Hitler brått avsluttet seansen. Han skal ha vært rasende i dagevis etterpå, og frabedt seg ytterligere besøk av slike kunstnerskikkelser. Basert på et rikt nytt kildemateriale forteller Tore Rem for første gang historien om dette spektakulære øyeblikket i sin fulle bredde. Hva var det egentlig som skjedde da disse to ulike autoritetene støtte sammen? Hvordan kunne dikteren Hamsun tro at han skulle overbevise diktatoren Hitler? Hva er forholdet mellom kunst og politikk, mellom kultur og nazisme? Knut Hamsun. Reisen til Hitler handler først og fremst om de sju dagene Hamsun er på reise til og fra Hitler, men den begynner med forfatterens livsreise. Fra opprøret mot Ibsen, via Nobelpris og berømmelse, til Ossietzky-saken, krigsskriveriene og forfatterens forhold til «jødespørsmålet». Slik belyser denne boka ikke bare den begivenhetsrike, kortere reisen til Hitler, men også episoder fra den lengre reisen som formet Hamsuns holdninger og selvforståelse.
Dette er første bind av biografien om Jens Bjørneboe. Vi kan her lese om hans oppvekst i en rikmannsfamilie i Kristiansand på 1920-tallet, om ungdomsopprøret og ekteskapet med den tysk-jødiske flyktningen Lisel Funck, om lærergjerningen og forfatterdebuten. Mot slutten av boka får vi høre om hvordan han bryter med sin ektefelle og Norge og drar til utlandet, og om hvordan han i 1959 vender tilbake for å begynne et nytt liv. Har litteraturliste og register.
Dette er andre bind av biografien om Jens Bjørneboe. I dette bindet kan vi lese om hans engasjement innen bl.a. kriminalomsorg, ytringsfrihet og teaterarbeid. Vi kan også lese om Bjørneboe som ektemann, elsker og familiefar. Har litteraturliste, person-, verk- og saksregister.
Den Ibsen som har en plass i verdens litteraturhistorie, er ikke vår Ibsen. Han er engelsk. Han er Henry Gibson, slik flere briter misforsto hans navn i begynnelsen. I Henrik Ibsen/Henry Gibson får du vite hva kjente skikkelser som Henry James, Oscar Wilde og George Bernard Shaw mente om Ibsen. Han ble kalt alt fra sosialist, feminist og provinsiell til morbid, blasfemisk, kjedelig, humørløs, dramatisk inkompetent og ufrivillig komisk.Litteraturforsker Tore Rem har samlet og oversatt vittige, seriøse, polemiske og sarkastiske tekster i ulike sjangere, med vekt på anmeldelser, men også med utdrag fra parodier, hjelpeløse omarbeidelser og atskillig korrespondanse.Til sammen gir disse tekstene et bilde av hva som skjedde da britene møtte Ibsen på slutten av 1800-tallet, og veien han gikk fra å være en provinsiell og uforståelig dikter til å bli universell, ikke bare for nordmenn, men også for briter.]]>
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.