Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Sovjetunionen. Det begynte med drømmer om et nytt menneske, som skulle formes av de kommunistiske ideene. Det nye mennesket levde i et mektig imperium, elsket og fryktet verden over, men en dag brøt det sammen og tilbake stod sovjetmennesket, som kastet ut i en usikker og ubegripelig tilværelse der et fåtall ble uforståelig rike og de fleste mer fattig enn noensinne. I over tjue år har Svetlana Aleksijevitsj reist rundt i de tidligere sovjetrepublikkene. Hun har pratet med de som tapte - gjestearbeiderne, barnehjemsbarn, slektninger til selvmordere og mange, mange flere. Av disse tusentalls stemmer har hun skapt et kor om livet i den sosialistiske utopien, om kaoset som fulgte og om den tiltakende politiske undertrykkelsen av i dag. Slutten for det røde mennesket - Tiden second hand. er et unikt forsøk på å beskrive den sovjetiske erfaring fra det lille menneskets perspektiv.
«En bedre nøkkel til hennes forfatterskap finnes ikke.» Erika Fatland Tildelingen av Nobelprisen i litteratur til Svetlana Aleksijevitsj ble møtt med enorm begeistring, og har løftet frem et særegent og viktig forfatterskap. I denne boka blir vi kjent med hennes unike livsverk gjennom taler hun selv har holdt i Frankfurt, Stockholm og Oslo. "Frihet. Mennesket, litteraturen og Russland" gir et innblikk i Sovjetunionens blodige historie og det russiske folks stadige kamp for frihet. Den kan også leses som et forsvar for den oppsøkende journalistiske samtalen og nødvendigheten av å nærme seg historien fra vanlige menneskers perspektiv. Med i boka er også foredraget Aleksijevitsj holdt på Litteraturhuset i Oslo i august 2017. Erika Fatland har skrevet forord til boka. "Svetlana Aleksijevitsj tilhører det absolutte toppsjiktet av forfattere i verden, uansett sjanger." Aftenposten
Nobelprisen i litteratur 2015! Førti år etter annen verdenskrig oppsøker Svetlana Aleksijevitsj kvinner og menn som ved krigens utbrudd i Sovjetunionen bare var barn. Hun ber dem minnes årene med krig - og de forteller ... at de sprang ut for å omfavne de tyske soldatene ettersom de trodde at det var deres egne pappaer som kom hjem - de hadde bare sett dem i uniform ... at de var så sultne at de slikket kjelene til lukten var borte ... at naboens hund satt og gråt i ruinene ... Boka inneholder hundre fortellinger om barn i krig fra vinneren av Nobelprisen i litteratur 2015. «Barnas vitnemål er fullt overførbare til det som nye generasjoner i dag tvinges til å lide seg gjennom i krigens Syria, Afghanistan og Iran.» Dagnes Nyheter
Sovjetunionens ti år lange krig i Afghanistan har blitt kalt den sovjetiske Vietnamkrigen. Over en halv million unge russere tjenestegjorde i krigen som har formet det russiske samfunnet frem til våre dager. Her kommer de til orde - soldatene, sykesøstrene, kjærestene og mødrene. Kister av sink er en dokumentar om krigens meningsløshet, om en fortapt generasjon unge soldater og om Sovjetunionens begynnende oppløsning. En helt nødvendig bok for alle som vil forstå dagens Russland.
De var piloter, stridsvognførere, spanere og snikskyttere ? kvinnene som kjempet i den Røde armé, side om side med mennene. De var også sykepleierne som bar de sårede ut fra stridssonen. Men til forskjell fra mennene ble de ikke betraktet som helter etter krigen, men møtt med mistenksomhet og ikke sjelden med forakt. Så de tiet. Helt til Svetlana Aleksijevitj førti år senere begynte å oppsøke dem på fabrikkene og hjemme og ba dem fortelle sin historie. Denne prisbelønte boka bygger på hundretalls dybdeintervjuer og inngår i forfatterens store livsverk Utopiens stemmer, et unikt forsøk på å beskrive den sovjetiske erfaring utfra det lille menneskets perspektiv.Boken om kvinnene i den Røde armé utkom første gang i en sensurert utgave i 1984. I 2004 ble den komplette utgaven, som denne oversettelsen bygger på, ferdigstilt.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.