Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Boken samler essays, kommentarer, reportasjer og bokanmeldelser fra de siste 17 årene. Felles for tekstene er at de søker seg mot begivenhetenes ytterkant. Forfatteren ser på naturkrisen slik den utspiller seg i den smale stripen mellom Gudbrandsdalslågen og E6 på Tretten, følger finanskrisens etterdønninger i Hattfjelldal, ser transdebatten fra Bergensbanen og opptakten til andre verdenskrig gjennom øynene til en bedrestilt vennegjeng i Trondheim. Valget er bevisst, for det er i begivenhetenes ytterkant og ideenes bruktmarked de fleste av oss befinner seg. Vi får livet vårt formet av historiske begivenheter vi aldri var vitne til, eller storpolitikk som utspiller seg langt borte. Som når husmorideologien fra 1920-tallet la rammene for norske kvinners vei ut i arbeidslivet på 1980-tallet, eller ideene til John Maynard Keynes inspirerer en norsk statsminister 70 år senere til reformer som fører til partiets dårligste valgresultat siden krigen.
Historien om båtturen som la grunnlaget for verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag 70 år senere. I løpet av overfarten til Bretton Woods-konferansen laget de reisende utkast til hvordan Verdensbanken og IMF skulle se ut mens Queen Mary gikk i sikksakk for å unngå tyske ubåter. Kan vi i dag lære noe av mennene som samlet seg på Atlanterhavet sommeren 1944 for med Keynes ord å benytte "krigens ro" til å skape en bedre verden?
Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Fram til 1951 var den kommet i 20 utgaver og over 200 000 solgte eksemplarer. Schønberg Erken var den nasjonale strategen som tok kjøkkenveien og ble Norges kokebokdronning og dominerende mat-ideolog på første halvdel av 1900-tallet. Med utgangspunkt i oppskriftene forteller Maria Reinertsen historien om hennes liv, men også om en samfunnsutvikling og jakten på de riktige ingrediensene: Hva er det med alle disse trøflene Erken strør rundt seg med, og hvorfra tenker hun at husmoren skal skaffe dem? Og hvor har hun det fra at spagettien skal kokes mør i 20 minutter? Og hvem var disse kvinnene som hadde 30 eggeplommer å lage fattigmenn av? Oppskrifter er idealer, ikke regnskap over hvordan det faktisk var. Erkens egen biografi viser at det fantes muligheter for et annet liv for kvinner i hennes tid enn husmorskolen og hjemmearbeidet hun selv foreskrev i sine bøker. Man kunne bli en offentlig aktør, bestselgende forfatter og kjendiskokke. Hvordan ble det slik? Hva kostet det og hva smakte det? Og hvorfor har ikke Schønberg Erkens omfangsrike litteratur plass til noen gode råd til sultne kvinner som kommer hjem sent på kveld etter å ha holdt foredrag i samfunnshuset? Gjennom Henriette Schønberg Erkens liv og litteratur kommer denne biografien nærmere matens moral (og dobbeltmoral) ikke bare i hennes tid, men også i vår egen tid. Maria Reinertsen er en av våre unge, skarpeste og mest underholdende forfattere. Hun debuterte i 2010 med Ligningen for lykke, og skriver til vanlig i Morgenbladet.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.