Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
En spennende roman om Tønseths bestefar Kristen Skjeseth, prost i Vågan i Lofoten fra 1921 til 1951, en sosialt engasjert og modig kirkens mann. Han var far til Gunnar Skjeseth, modell for helten i Tønseths romantrilogi: "Hilmar Iversens ensomhet". Preget av Tønseths humor og sjeldne fortellerbegavelse. For den historisk og religiøst interesserte, og de som liker god litteratur.
Trilogien om Hilmar Iversen skildrer med svart humor hvordan den nervøse mannen går fra å være en ideologisk brennende, men livredd deltager i den spanske borgerkrigen, via opplevelsene hans i Norges Kommunistiske Parti på 50-tallet, før han desillusjonert og ulykkelig slår seg ned i Fredrikstad, for å dyrke den hjemlige trygghet i sin egen hage.Jan Jakob Tønseth har med de tre romanene om Hilmar Iversen skapt et stort portrett av et knudrete menneske, en tragikomisk figur, som samtidig er en original skildring av en nasjon som flyttet fokus fra den internasjonale arena, via partipolitikken til eneboligen med hage rundt.
I denne boka forteller Hilmar Iversen historien om seg selv, som ensom kommunist. Leseren får følge med ham gjennom oppveksten i Oslo i 30-årene. Boka er forfatterens debut.
Her møter vi igjen Hilmar Iversen fra boken "Hilmar Iversens ensomhet". I denne boken følger vi Hilmar gjennom 50-årene som sekretær for organisasjonssekretæren i Norges kommunistiske parti. Boken handler om det lille mennesket i den store bevegelsen, det troende mennesket som blir rammet av tvil etter å ha sett den store ideen bli til brutal maktutøvelse.
Novellesamlinga inneholder de fem novellene Baudelaire og svanen, Bound for Spain, Fem gode naboer, von Aschenbachs fristelse og Peters prøvelser.
Dette er tredje og siste bok om Hilmar Iversen. Han har nå slått seg til ro i Fredrikstad og lever sammen med sin atskillig mer handlekraftige kone Signe. Han har vært gjennom den spanske borgerkrigen, fire års flyktningtilværelse med tømmerhogst i Sverige og utrenskningene i Norges Kommunistiske Parti. Nå unner han seg stikkelsbær og wales-kringle i småbyen. Han steller i hagen, leser bøker og aksepterer at han har blitt en mann for de nære ting og den hjemmelige trygghet. Men dusinvare blir Hilmar Iversen aldri.
Da Jan Jakob Tønseth døde høsten 2018, etterlot han seg denne gripende diktsamlingen. Det er grunn til å tro at han anså den som komplett, og det er ikke foretatt endringer. Hans gamle venn og kollega Lars Saabye Christensen skriver i sitt etterord, Tønseth in the Sunset: " Dikterens sorg og tvil kommer til syne, men ikke uten latter, aldri uten latter, den forsonende gest. Å lese Andre morgener er å nærme seg og berøre avslutningen på et stort forfatterskap."
I forbindelse med at Jan Jakob Tønseth fylte 70 år i 2017, utgav forlaget hans samlede dikt. Dikteren og hans dikt blir behørig presentert i et etterord av Torgeir Rebolledo Pedersen.Tønseth debuterte på 70-tallet og var en befriende upolitisk stemme i en tid da politikken rådde - også i poesiens domene. Han er vanskelig å plassere - en tradisjonalist som befinner seg på terskelen til modernismen, en sentrallyriker med hang til surrealistisk retorikk.
Med disse muntre dødsdikt skriver Tønseth sin sykdomshistorie, fra han ble operert for brystkreft 12. november 2013, fram til i dag. Selv om han til tider har vært langt nede, har han også vært høyt oppe, nærmere bestemt ved Fagervann i Nordmarka, (416 m.o.h.). Døden er til stede, men livet bejaes, Fagervann forherliges i Tønseths dikt.Samlingen rommer også en avdeling "Bibelske fantasier". De er ikke mindre muntre.
Jan Jakob Tønseth henter her hovedsakelig sine motiver fra Bibelen. Dikteren arbeider med former som sonetter og octosyllabiske vers: en yndet diktform i fransk middelalder. Tønseth går til stoffet med største ærbødighet, og i et minneverdig avslutningsdikt, i frie vers, tar dikteren sin leser med i Nordmarka før jul. Fromme vers for enkle sjeler er umiskjennelig tønsethsk i sin blanding av smil og tårer.
Tre Hilmar Iversen-bøker i en bok!Trilogien om Hilmar Iversen skildrer med svart humor hvordan den nervøse Hilmar Iversen går fra å være en ideologisk brennende, men livredd deltager i den spanske borgerkrigen, via opplevelsene hans i Norges Kommunistiske Parti på 50-tallet, før han desillusjonert og ulykkelig, slår seg ned i Fredrikstad, for å dyrke den hjemlige trygghet i sin egen hage.Jan Jakob Tønseth har med de tre romanene om Hilmar Iversen skapt et stort portrett av et knudrete menneske, en tragikomisk figur, som samtidig er en original skildring av en nasjon som flyttet fokus fra den internasjonale arena, via partipolitikken til eneboligen med hage rundt."Alene er denne romanen (Resignasjon og portvin) en fjetrende, underfundig og utleverende bok få bør gå utenom. Sammen med de to foregående, Hilmar Iversens ensomhet og Et vennskap utgjør den et sjeldent og sterkt stykke fortellerkunst som bør bli stående som et av årtusenskiftets beste norske.Jørgen Alnæs, Dagsavisen"Jo. Resignasjon og portvin er en utmerket avslutning på en sjelden trilogi i norsk bokheim."Terje Stemland, Aftenposten"Et praktstykke!"VG (terningskast 6), om "Et vennskap".
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.