Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
I mars 2020 stengte verden ned, og forble - med unntak av en liten periode høsten 2021 - helt eller delvis nedstengt i to og et halvt år. Arbeidsplasser ble flyttet til kjøkkenbord og kjellerstuer, skoleundervisning til Teams, hverdagshandelen til oda.no. Fotballtreninger, konserter, lesesirkler, bryllup og begravelser, ble enten avlyst eller avholdt med strenge regler for antall og avstand. Kort sagt ble de aller fleste av arenaene der vi mennesker søker felleskap borte eller desimert over natten. Det er som om hele verden har vært med på et eneste stort ensomhetseksperiment, hevder forfatter Hilde Østby.Utfallet av dette eksperimentet er verdt å dvele over, for denne diagnosen ikke er noe man skal ta lett på. Forskning viser at ensomhet, dersom den blir kronisk, er farligere for helsa enn å røyke 15 sigaretter om dagen.I Kart over ensomheten går Hilde Østby personlig, filosofisk og journalistisk til verks for å forstå en av våre mest gåtefulle og underkommuniserte folkehelseutfordringer. Hun intervjuer forskere, forfattere, filmskapere og kunstnere, og sist men ikke minst: Mennesker som på ulike måter er rammet av ensomhet. Hun viser oss hva ensomhet gjør med oss, og spør seg hvor den kommer fra. Det er et spørsmål som kan besvares både medisinsk og eksistensielt. Kanskje er det mekanismene som driver oss fra hverandre, som i neste omgang kan føre oss sammen? I så fall er ensomhet noe vi må løse i fellesskap, gjennom felleskap, og for felleskapets.
Ting jeg har mistet er en liten bok om et stort tema: Hva gjør man når man mister retningen i livet? Hva griper vi etter når vi mister balansen? Og hva kan man egentlig gjøre med alle de enslige vottene som vinteren er full av?]]>
Liv Vestby setter seg fore å skrive et encyklopedisk verk fra A til Å, som en gang for alle skal bevise kjærlighet ved første blikk, og som samtidig beskriver de største heltene i lengselens historie.Leksikonet inneholder fortellingen om Dante Alighieri og Beatrice, historien om morsealfabetets tilblivelse, den virkelige sannheten om Romeo og Julie, og avsløringen om hvordan Anne Boleyn fikk Henrik VIII og mistet ham igjen. Men det er mer. Her møter du den bibelske heltinnen Onana, Venus fra Milo, Napoleon, Diderot, Jeanne d'Arc, Judas, en forelsket bibliotekar og en ulykkelig sykkelreperatør. I tillegg har både Werther og Quisling, Lolita og Grace Kelly, og, ikke minst det engelske fotballandslaget anno 1970, sentrale roller. Leksikonet er også utstyrt med Liv Vestbys egne betraktninger om og eksperimenter rundt kjærligheten, samt en attest fra fortellerens tannlege.Men hvem er egentlig redaktøren bak leksikonet, Liv Vestby, og hva er hennes historie?
Hvorfor skal kvinners mager helst være helt flate, mens andre kroppsdeler gjerne kan være store og svulmende? Hvorfor skal selve kilden til liv, hjemmet til livmoren og fordøyelsen, være usynlig? Da journalist og idéhistoriker Hilde Østby ble 45 år, skjønte hun at hun hadde hatet magen sin i nøyaktig 30 år. Her begynte jakten på opprinnelsen til selvforakten - i nevrologi, psykologi, kulturhistorie og eget liv. Ligger svaret på gåten i hjernen vår? I klesindustrien? I menns blikk? I magasinforsider, i kvinners sosiale kontroll seg imellom? Hilde Østby leter etter løsningene, og finner overraskende svar på gåten. Denne boka er en antislankebok. Det er en hyllest til livet og kjærligheten, kanskje den kan hjelpe deg også med å like kroppen din bedre - gjennom sju steg. «Uhyre ærlig, kunnskapsrikt - og morsomt - om et traume som dessverre deles av nær halve befolkningen.» Marta Breen
En fortelling om kreativitetens historie og hvordan hjernene våre egentlig er skrudd sammen. En høstdag i 2016 traff forfatter Hilde Østby bokstavelig talt veggen, og etter det spant livet og hjernen hennes ut av kontroll. Hvorfor fikk hun så mange tanker og innfall etter å ha slått hodet sitt? Hvor kommer egentlig ideer fra? Og hva stopper oss i å være kreative? Rustet med barneboka Alice i eventyrland forfølger forfatteren mange hvite kaniner ned i mørke hull: Hun forsøker å overvinne sin indre kritiker, møter sin favorittleser, flyter naken i en tank, får strøm gjennom hjernen og prøver improteater. Musikere, komikere, filosofer, forfattere, kunstnere og forskere vil forklare deg betydningen av flyt og retning, prokrastinering og deadline, nysgjerrighetens natur og det kreative geni. Du vil dessuten bli innviet i kunsten å kjede deg, gå deg vill, dagdrømme og stå helt stille ved havet. Dette er en bok om barns utemmede fantasi, om vennskap på tvers av tid og rom, om dødens meningsskapende potensial, og om hvordan kreativiteten gjemmer seg der du minst av alt venter å finne den. Til syvende og sist handler det om at vi må verne om vår mest menneskelige egenskap: Skal vi løse de utfordringene vi som art står foran, er vi nemlig avhengig av alle gode ideer vi kan få.
Å dykke etter sjøhester er en unik og minneverdig bok om hukommelsen, som viser oss hvordan hjernen på nesten magisk vis henter fram informasjon og gjenskaper øyeblikk for oss, og hvordan minner danner et nødvendig grunnlag for vår evne til å forestille oss framtiden. Men like mye handler boken om at hukommelsen er en svært upålitelig venn som følger noen helt egne regler, og at noen minner er aller best glemt.I Å dykke etter sjøhester drar nevropsykolog Ylva Østby og søsteren hennes, journalist og forfatter Hilde Østby, ut på en forrykende rundreise i hukommelsen, fra oppdagelsen av hukommelsen på nevronnivå til moderne tankelesing ved hjelp av MR-maskiner. Boka handler om falske minner, glemsel, hukommelsesteknikker og minnehoper, og de to forfatterne snakker med en mann som har mistet all hukommelse, en Utøya-overlevende, ti dykkere, fire stormestre i sjakk, en kriminaletterforsker, en operasanger, en hukommelsesmester, en quizdronning, forfatter Linn Ullmann, Nobelpris-vinner Edvard Moser, Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Torsen, klimaforsker Chris Field, blogger Ida Jackson, samt at de sender sin egen søster Tonje ut av et fly i fallskjerm for å høre hvordan det er når livet passerer revy. For kan vi stole på hukommelsen vår? Hvordan er barns hukommelse annerledes enn eldre folks minner? Hvordan kan vi bli bedre til å lære? Hvordan leve med traumatiske minner, og hvordan leve uten minner i det hele tatt? Dette er bare noen av spørsmålene de to søstrene undersøker.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.