Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Den prisbelønte forfatteren og feministen Siri Hustvedt retter sitt briljante og kritiske blikk mot nevropsykologiens metafysiske spørsmål i denne lovpriste samlingen. Hun viser hvordan den eviggyldige, uløste kropp-sinn-problematikken har formet - og ofte fordreid og forvirret - samtidens oppfatninger av nevrovitenskap, genetikk, kunstig intelligens og evolusjonspsykologi. Dette er en unik bok fra en unik forfatter som tar opp spørsmålet om hva det vil si å være et menneske.
Siri Hustvedt har et stort og beundrende publikum, og hennes bøker er oversatt til en rekke språk. Nå er hun aktuell med en ny samling essays, som handler om kunst, kjønnskamp og identitet. De elleve livlige essayene i samlingen bærer preg av den karakteristiske personlige grunntonen vi finner i alt Hustvedt skriver, og vi kjenner igjen forfatterens lidenskap for kunst, humaniora og vitenskap. Essayene ble opprinnelig skrevet mellom 2011 og 2015, flere av dem på oppdrag. Alle er publisert tidligere i svært forskjellige sammenhenger; alt fra lettere bidrag til avisspalter, bidrag til vektige utstillingskataloger og dyptpløyende forelesninger. «Essayene kan stort sett leses av et bredt publikum. Tonen varierer mellom det lette og det alvorlige, men det trengs ingen spesielle kunnskaper for å lese dem,» skriver Hustvedt selv i en introduksjon til samlingen. Hustvedt undersøker hvordan fordommer om kjønn og persepsjon påvirker hvordan vi ser på kunst, litteratur og verden som sådan. Hun skriver om legendariske figurer som Picasso, De Kooning, Jeff Koons, Louise Bourgeoisie, Anselm Kiefer, Susan Sontag, Robert Mapplethorpe, The Guerilla Girls og Karl Ove Knausgård - alt sett i lys av forfatterens feministiske ståsted.
Hva er vi? inneholder ni essays. Tematikken spenner vidt, fra «Hvorfor den historien og ikke en annen?» til «Å huske i kunsten: det horisontale og det vertikale», til «Selvmord og selvbevissthetens drama» og «Jeg gråt i fire år, og da jeg holdt opp, var jeg blind». Alle essayene er publisert tidligere i svært forskjellige sammenhenger. Samlingen viser nye og interessante sider ved det spørsmålet som går igjen i alt Siri Hustvedt skriver: Hva vil det si å være et menneske? Hva er vi?Foredrag om menneskets vilkår er tredje del av den kritikerroste essaysamlingen Kvinne ser på menn som ser på kvinner som utkom i sin helhet i USA i 2016. Første del, Kvinne ser på menn som ser på kvinner, utkom på norsk i 2017. Andre del, På sviktende grunn, utkom på norsk i 2018.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.