Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Den tyske sosiolog Max Weber (1864-1920) er byråkratiteoriens far. Utvalget av tekster i denne boken er konsentrert om sentrale områder som henger nøye sammen i Webers forskning; politikk, lagdeling og byråkrati. Hans teorier har hatt og har enorm betydning for sosiologien.
Emile Durkheim (1858-1917) er en av dem som har satt sterkest preg på nyere sosiologi og samfunnsforskning. Han var blandt de første som hevdet og vedholdende argumenterte for at sosiale fenomener utgjør et selvstendig forskningsområde, ut over rent biologiske og psykiske fenomener. Og i Selvmordet er det nettopp de sosiale årsaker til selvmord som undersøkes. Ved hjelp av et fyldig statistisk materiale fra mange land om selvmord innen de ulike frem til flere sammenhenger mellom selvmordshyppighet og samfunnets form for (mangel på) solidaritet.
Denne boken gir en beskrivelse av hvordan de gale er blitt behandlet i Europa fra middelalderen og frem til våre dager. Foucault peker på hvordan de gale i middelalderen var en naturlig del av samfunnet og fascinerte menneskene, og viser hvordan de så etter hvert støtes ut. De overtar de spedalskes stilling, blir sendt i arbeidshus og tukthus. I den fornuftens verden som den fremvoksende kapitalisme og opplysningstiden skapte, hadde de gale ingen plass. De måtte avgrenses og defineres som noe hinsidig. Det er spesielt denne utstøtelsen forfattenen går nærmere inn på.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.